Varmestyring

Inntil nylig har temperaturen på gulvvarmen blitt styrt manuelt, noe som ikke er så praktisk. Men, nå har endelig alle komponentene blitt montert for å styre dette automatisk.

Slik ser et ut i kontrollskapet. De svarte boksene fra Embedded Data Systems brukes til å lese av temperatursensorer som er plasert i vanntanken og etter blandeventilen. Boksene er også koblet til nettverket i huset slik at dataene kan leses av smarthussystemet.

De blå dingsene i midten styerer motoren til blandeventilen og ventilene på fordelerene. De kommuniserer med smarthusssytemet via EnOcean protokollen.

Kontrollskap

 

Til høyre på bildet under er motoren som kontrollerer blandeventilen. Den mikser varmt vann fra tanken med returvannet fra gulvsløyfene til rett temperatur. Smarthussystemet beregner hva som er rett temperatur ut fra utetemperaturen. Kaldere utetemperatur betyr større varmebehov og varmere vann må ut på gulvsløyfene.

Blandeventil

 

Litt dårlig bilde, men slik ser temperatursensoren ut. Den stikkes inn i sensorlommene i tanken. Det er tre stykker; topp, midten og bunn av tanken.

Tempsensor1 Tempsensor2

 

De grå dingsene nederst på bildet under til venstre styrer ventilene for gulvsløyfene. De åpnes/lukkes for å gi forskjellige rom ulik varmetilførsel. Disse styres ut fra temp sensorer i hvert rom (bildet til høyre). Sensoren trenger ikke batteri, den drives kun av solcellepanelet. Null vedlikehold med andre ord. Denne sensoren bruker også EnOcean protokollen for å sende data til smarthussystemet.

VentilAktuator Termostat

 

For å enkelt kunne følge med på hva som skjer i varmesystemet så sender smarthussystemet dataene til Power BI via Azure Stream Analytics. Sensorene i systemet produserer mye data. Stream Analytics grupperer og aggregerer dataene i 15 minutters vinduer slik at de lettere kan brukes i Power BI.
AzureStreamAnalytics

 

På blidet under vises dashbordet slik det ser ut i Power BI. Den mest interessante grafen er den øverst til venstre. De to nederste linjene viser utetemperaturen fra to ulike sensorer. Det sitter en på veggen på nordsiden av huset og den andre kommer fra ventilasjonssytemet. De øverste linjene viser henholdsvis vanntemperaturen etter blandeventilen og temperaturen systemet mener at den bør være ut fra utetemperaturen. Som på grafen på bildet bør disse være like.

Planen videre er å lage overvåking som kan gi alarmer dersom det uregelmessigheter i systemet.

PowerBI

Dette innlegget ble publisert i Smarthus, Varme. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s