Smarthus 3 – Kjøkken

Kjøkkenet var ikke helt i orden da vi overtok huset, så vi rev det ned og bygde på nytt. Det ga muligheten til å planlegge inn smarthusstyring fra begynnelsen av. Et viktig element på kjøkkenet er ventilatoren over koketoppen. Denne ble valgt ut fra mulighetene til ekstern styring. Mieles ventilatorer har denne muligheten via tilleggsmodulen DSM 400. Modulen har en utgang som sier om vifta er på eller av, en inngang for å slå av/på lyset og en inngang for å blokkere start av vifte.

Smarthus 7

På utgangen har jeg koblet på en binær modul fra Thermokon. Den sender et signal på EnOcean protokollen om vifta er på eller av. På inngangen har jeg koblet på et EnOcean relé fra PEHA. Desverre viste det seg at inngangen for lyset bare tar inn en strømpuls som bytter tilstanden på lyset. Det gjør at det er vanskelig å automatisere lyset fordi systemet ikke vet om lyset er av eller på.

Utgangen er den viktigste. Når vifta startes sendes et signal til sytringssytemet, som dimmer opp lyset i taket og over benkene til fullt. Kjøkkenet er nå i arbeidsmodus. I tillegg settes ventilasjonsanlegget i overtrykksmodus. Dette er for å unngå at undertrykket i huset drar luft ned gjennom pipa. Vi har en gammel peis i stua uten egen lufttilførsel, så det ville blitt mye røyk inne uten denne funksjonen.

Nå jeg stopper ventilatoren, settes ventilasjonen tilbake i normalmodus og lyset dimmes litt ned.

Det er også en solcelledrevet bevegelse- og lyssensor på kjøkkenet.

SR-MDS-Solar

Smarthussystemet bruker denne for å dimme ned lyset enda mere hvis ingen er på kjøkkenet på en stund. Går det ennå lenger tid uten bevegelse slås lyset helt av. I tillegg slår PC’en som viser bilder på kjøkkenet seg av. Ved bevegelse dimmes lyset opp og PC’en slås på igjen og starter å vise bilder.

Hvis man går ut på kjøkkenet om natta er det bare lyset i taket som settes på og på laveste dimming, slik at man ikke blendes. Etter 5 minutter slås det av igjen.

Lyssensoren brukes til å slå av lyset på solrike dager hvor det uansett er nok naturlig lys.

Det hele går stort sett automatisk, men noen ganger kan det være greit med manuell kontroll. Til det har vi trådløse brytere. De bruker så lite strøm at de ikke trenger batteri. Energien man lager når man trykker på bryteren er nok til å sende et radiosignal. Bryterene finnes med forskjellige innpakninger. Til høyre på bildet under vises innmaten med en knapp, til venste fullt montert med ramme. Bryterene kan festes hvor som helst med dobbeltsidig tape.

EnOceanBryterI tillegg til brytere har jeg også laget en Windows Phone app for å styre huset. På bildet under vises siden for kontroll av kjøkkenet. Det er en side for hvert rom i tillegg til sider for alarm og en side for å kunne sette hvert rom i nattmodus.

SmartApp

Dette innlegget ble publisert i Smarthus. Bokmerk permalenken.

2 svar til Smarthus 3 – Kjøkken

  1. Stilig! Skal ta inspirasjon til et fremtidig kjøkken herifra 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s