Smarthus 1

Som et prosjekt på siden av all oppussingen holder jeg på med smarthus teknologi. Mest fordi det er spennende å holde på med, men også fordi det gir gevinster i forhold til energibruk. Tidligere stod f.eks. lyset på i alle rom fra morgen til kveld. Nå er de bare på når det er behov for lys.

For noen år siden, da jeg begynte å se på ulike smarthussystemer fant jeg ut at det var veldig mye forskjellig på markedet. Men, alle systemene hadde mangler i forhold til mitt behov. Jeg ville ha et trådløst system. I det minste måtte bryterne være trådløse. Det måtte kunne brukes til dimming av lys og det måtte finnes et PC grensesnitt slik at det var mulig å styre alt fra programvare.

Etter mye søking på internett fant jeg til slutt et spennende system fra den gangen nystartede EnOcean. EnOcean lager teknologien og lisensierer den til andre som produserer varene. Thermokon lagde det jeg trengte mest, nemlig et grensesnitt mellom PC verden og smarthusverden. Det fantes også en rekke trådløse brytere og sensorer basert på EnOcean.

I de fleste smarthussystemer dimmer man lyset ved hjelp av en bryter. Trykk opp for å dimme opp og slipp når du er fornøyd, og trykk ned for å dimme ned. Dette fungerer vel og bra, men teknikken har et stort problem. Det krever at noen må trykke på en bryter. Det er ikke det jeg ville kalt et smart hus. Det jeg så etter var et system hvor jeg kunne dimme lyset automatisk. Det vil si at det skulle være programvare som gjorde dimmingen. Bryter-dimming er da lite egnet. Jeg trengte et system der man kunne sette dimmeverdien direkte, til f.eks. 60%. EnOcean teknologien var også basert på bryter-dimming så jeg måtte finne noe annet. Valget falt til slutt på DALI. DALI er et system laget spesielt for dimming og styring av lys, men det har ikke så mange bruksområder utover det. Det fantes også et PC grensesnitt for DALI. Men, det var laget for oppsett av DALI enhetene og ikke for lysstyring.

Nå hadde jeg to ulike systemer for å dekke smarthus kravene mine. Da jeg startet med dette var det heller ingen måte for de to systemene å snakke med hverandre. Sannsynligheten var også stor for at jeg kom til å trenge andre systemer for andre ting enn lysstyring. Så jeg bestemte meg for å lage min egen programvare slik at jeg kunne benytte komponenter fra ulike systemer om hverandre.

Systemet jeg kjører i dag kontrollerer i tillegg til EnOcean og DALI enhetene, alarmsensorer fra Visonic, ventilasjonsanlegg fra Enervent, og reléer fra Phidgets.

I kommende blogg poster vil jeg komme inn på flere detaljer.

Dette innlegget ble publisert i Smarthus. Bokmerk permalenken.

1 svar til Smarthus 1

  1. Kult at du har integrert Enocean komponenter! Vurderer det samme jeg og, da med en gateway mot Micasaverde Vera Lite smarthusgatewayen min, men er fortsatt på planleggingsstadiet! Skriv gjerne mer om smarthus, interessant!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s