Balansert ventilasjon

Inneluften i Casa Kaos er ikke spesielt god. Det er ventiler over vinduene og avtrekk på badet som står for utluftingen. I tillegg til luften forsvinner jo mye av varmen ut av avtrekket. For å gjøre noe med problemet har vi nå investert i balansert ventilasjon.

Problemet med 60-tallet var at de ikke tenkte på å sette av plass til ventilasjonsrør i huset så derfor må rørene og ventilasjonsaggregatet installeres på loftet. Problemet med loftet er at det egentlig ikke er plass der heller. Men, heldigvis finnes det alternativer til tradisjonelle spirorør. Danske Nilan har et system som heter NilAir med fleksible slanger som passer til formålet. Kjøpte dette fra Lavpris VVS i Danmark.

Ventilasjonsaggregatet er LTR-3 fra finske Enervent (heter Exvent i Norge). Dette ble valgt pga god omtale og på grunn av integrasjonsmuligheter med smarthussystemet mitt ved hjelp av Freeway modulen.

Alle delene er nå i hus, så gjenstår bare installasjonsjobben.

Dette er ventilasjonsaggregatet. Har tatt ut varmeveksleren for å gjøre det lettere å bære opp på loftet.

Slik ser varmeveksleren ut.

Freeway Web. Dette er egentlig en vanlig router, men med egen programvare og Modbus grensesnitt mot aggregatet.

Ventilasjonsrøret. Selv om det ikke ser slik ut er det faktisk glatt på innsiden.

Luftfordelerene i venstre og høyre utførelse. Dette er koblingen mellom spirorør og NilAir slangene.

Det er noe støydempende materiale inni.

Ventilboksen. Fordi slangene har så liten diameter må det gjerne flere slager til hver ventil for å få nok luft. Disse finnes med 1, 2 eller 3 tilkoblinger. Denne varianten har 100mm rør for ventilen.

Kjøpte også ventilene fra Nilan. Etterpå så jeg at det hadde akkurat like på Biltema for nesten ingen penger.

Dette innlegget ble publisert i Smarthus, Ventilasjon. Bokmerk permalenken.

4 svar til Balansert ventilasjon

 1. Heisann!

  Interessant å følge prosjektet deres! 🙂
  Vi holder også på med et «evighetsprosjekt» – og det er jammen mange valg som skal tas *puh*
  En av de tingene vi holder på å vurdere akkurat nå, er ventilasjon.
  Hvilke erfaringer har du gjort deg med NilAir? Var det enkelt å få montert – og ikke minst, finne ut hva du trengte av materialer? Hvem hjalp deg med prosjekteringen av anlegget ditt?
  …ja, mange spørsmål her….

  Ha en flott dag!

  • Hallvard sier:

   Hei!
   NilAir systemet var veldig greit å montere. Bare å trykke slangene i ventilboksene. Veldig praktisk hvis det er trangt om plassen. Man slipper også å beregne nøyaktig hva man trenger av deler på forhånd, slik som med vanlige spiro rør. Men, ulempen er at det blir fort veldig mange slanger. I de fleste rommene har jeg 2 slanger til hver ventil.

   Fant ut hva jeg trengte ved å lese monteringsveiledningen, som du finner her: http://www.nilan.dk/da-dk/forside/loesninger/boligloesninger/luftfordeling.aspx

   Beregnet selv hvor stort anlegg vi trengte. Innstillig av ventiler tar jeg på feelingen. Er forøvrig veldig fornøyd med å ha skikkelig ventilasjon i huset.

 2. Yngve sier:

  Hei vet du om det er noe forskjell på støy fra ventilasjonsanlegget ved bruk av de fleksible kanalene i forholdt til vanlige spirorør? Merker du noe støy? Eller er du fornøyd?

  • Hallvard sier:

   Jeg har lydfeller på alle inn/utgangene på aggregatet. Det tar stort sett all støy derfra. Det som er av støy er vindsus fra ventilene, det er så vidt merkbart ved vanlig drift, men høres godt hvis anlegget går på full fart. Antar at slagene transporterer mindre lyd enn spriorør, men det er nok ikke så stor forskjell i praksis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s